05Οκτωβρίου2012
Συγγραφεας

Κατηγορια: Τέχνη
Tags: Street Art

O Cristian Guemy, γνωστός και ως C215, είναι ένα παριζιάνος street artist (καλλιτέχνης του δρόμου) με κύριο όπλο την τέχνη του stencil (στένσιλ). Ο C215 ξεκίνησε να ασχολείται με το stencil το 2005 και τώρα πλέον θεωρείται ένας από τους καλύτερους και παραγωγικότερους καλλιτέχνες stencil στην street art σκηνή.

Το βασικό του θέμα είναι συνήθως προσωπογραφίες από ντόπιους ανθρώπους, παιδιά και βέβαια από την αγαπημένη του κόρη, την Nina. Αυτό που χαρακτηρίζει την δουλειά του είναι η λεπτομέρεια και η εκφραστικότητα που αποδίδει.

Για τον Cristian έχει γράψει η ομοεθνής μας, Χριστίνα Γραμματικοπούλου, τα εξής:

Στις προσωπογραφίες από στένσιλ, ο C215 (Christian Guémy) αποτυπώνει την καρδιά της πόλης, αποτίοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους που αποτελούν την πόλη, ειδικά αυτούς που μένουν στους δρόμους, όπως τα παιδιά και οι άστεγοι. Οι μνημειακές προσωπογραφίες μετατρέπονται στις ιερές εικόνες του ναού της πόλης· κάποιες φορές μάλιστα είναι ορατή μια κυκλική γραμμή που περιβάλλει τα πρόσωπά τους, σαν φωτοστέφανο.

Το στένσιλ, που είναι συνήθως ένας πολύ απλός και γρήγορος τρόπος για να διαδώσει κανείς ιδέες, ψεκάζοντας με σπρέυ πολλές φορές πάνω από την ίδια μήτρα, μετατρέπεται σε καλλιτεχνικό μέσο και ο C215 κατορθώνει να υπερβεί τα όριά του, κάνοντας την καλλιτεχνική χειρονομία ορατή στο τελικό έργο. Πίσω από τις γραμμές των προσωπογραφιών μπορεί να διακρίνει κανείς το χέρι του καλλιτέχνη να τραβάει γραμμές στο χαρτί, να σκαλίζει τη μήτρα και να ψεκάζει με χρώμα από πάνω. Οι πολλαπλές γραμμές του σχεδίου, που στηρίζουν τη μήτρα, γίνονται γραμμές έκφρασης, που διατρέχουν τα πρόσωπα σαν δρόμοι στο χάρτη.

Είναι πάνω ακριβώς σε αυτές τις γραμμές –όπου δε φτάνει το χρώμα του σπρέυ- όπου η εικόνα ενώνεται με το φόντο και τα πρόσωπα γίνονται ένα με την πόλη όπου ανήκουν…

Παρόμοια Άρθρα:

Καντε ενα Σχολιο

Το μηνυμα σας.

Ποιος ειστε?

Ad Block Detected

We noticed that you are using an adblocking software.
We rely on ads in order to provide you
this free tool & to operate this website.
We would appreciate it very much if you whitelist our
website in your AdBlocker.