consider-nikos-nikolaidis-feat
30Δεκεμβρίου2014
Συγγραφεας


Μου φαίνεται πως τώρα ήρθε η ώρα να περπατήσουμε σωστά τον λάθος δρόμο κι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μη χαθούμε … Να ξεχαστούμε αλλά να μην ξεχάσουμε. – Νίκος Νικολαίδης

Ο Νίκος Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου του 1939.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας, βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του ιδιαίτερα στον κινηματογράφο ενώ εργάστηκε για αρκετό καιρό και στην διαφήμιση.

Το προσωπικό, ιδιαίτερο ύφος που χαρακτηρίζει τις ταινίες του τον κατέστησε ως έναν από τους σημαντικότερους και ταυτόχρονα πρωτοπόρους κινηματογραφιστές του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο Νίκος Νικολαίδης σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και σκηνογραφία στη Σχολή Βακαλό.

Το 1975 σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία με τίτλο «Ευρυδίκη ΒΑ 2037» ενώ γίνεται ευρύτερα γνωστός με την δεύτερη ταινία του με τίτλο «Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμα» (1979).

Οι ταινίες του δίχασαν πολλές φορές κοινό και κριτικούς

«Σε πλήρη αντίθεση με τις καθιερωμένες επιλογές στο σενάριο, τη θεματολογία και τον τρόπο κινηματογράφησης, έχουν γνωρίσει από την πολλαπλή βράβευση μέχρι την απαγόρευση προβολής. Οι χαρακτήρες του είναι συνήθως άνθρωποι στα όρια, σε παράλογες ή ακραίες καταστάσεις, που παίζουν το τελευταίο τους, συνήθως καμένο, χαρτί. Τα θέματα που συναντά συχνά κανείς στις ταινίες του Νικολαΐδη είναι η δεκαετία του ’50 και το φιλμ νουάρ, το παιχνίδι μεταξύ σεξ και θανάτου, η συντροφικότητα κι ο έρωτας, η πάλη με κάθε λογής εξουσίες αλλά και με φαντάσματα του παρελθόντος. – Wikipedia»

Όπως είχε πει και ο ίδιος για του χαρακτήρες των έργων του:

 «Οι ήρωές μου δεν είναι ποτέ εύθραυστοι και ουδέποτε συντρίβονται. Απλώς επιλέγουν την αυτοδιάθεση, την αντιπαραγωγικότητα και τη μη κατανάλωση αγαθών και ιδεών.»

Πέθανε στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου του 2007.

Αξιοσημείωτα

Μπορείτε να παρακολουθήστε την συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Σολδάτο το 2003, στο video που ακολουθεί:

Φιλμογραφία

  • «Lacrimae Rerum» – Μικρού μήκους (1962)
  • «Άνευ Όρων» – Μικρού μήκους (1964)
  • «Ευρυδίκη Β.Α. 2037» (1975)
  • «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα» (1979)
  • «Γλυκιά Συμμορία» (1983)
  • «Πρωινή Περίπολος» (1987)
  • «Singapore Sling» (1990)
  • «Το Κορίτσι με τις Βαλίτσες» – Τηλεταινία (1993)
  • «Θα σε Δω στην Κόλαση, Αγάπη μου» (1999)
  • «Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα» (2002)
  • «The Zero Years» (2006)

Βιβλία

  • «Οι Τυμβωρύχοι» – Διηγήματα (1964)
  • «Ο Οργισμένος Βαλκάνιος» – Μυθιστόρημα (1977)
  • «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα» – Σενάριο (1980)
  • «Γλυκιά Συμμορία» – Μυθιστόρημα (1984)
  • «Γουρούνια στον Άνεμο» – Μυθιστόρημα (1993)
  • «Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα» – Σενάριο (2003)
  • «Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα» – Μυθιστόρημα (2008)

Θέατρο

  • «Τα 7 Κουτιά Της Πανδώρας» – του Βασίλη Ζιώγα (1996)

Βραβεία

  • Βραβείο σκηνοθεσίας, Βραβείο Ένωσης Κριτικών Αθηνών Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1975 (Ευρυδίκη Β.Α. 2037)
  • Βραβείο σκηνοθεσίας, Βραβείο Ένωσης Κριτικών Αθηνών Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1979 (Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα)
  • Βραβείο Ένωσης Κριτικών Αθηνών Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1983 (Γλυκιά Συμμορία)
  • Βραβείο σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1987 (Πρωϊνή Περίπολος)
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Φαντασπόρτο 1989 (Πρωϊνή Περίπολος)
  • Βραβείο σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1990 (Singapore Sling)
  • Βραβείο σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2002 (Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα)

Παρόμοια Άρθρα:

Καντε ενα Σχολιο

Το μηνυμα σας.

Ποιος ειστε?